Referencie

PS Project s.r.o. referencie

Gyöngyöstarján Község közvilágítás korszerűsítése

Jó szőlőből lesz a jó bor, jó lámpával lehet jó a közvilágítás
 

Gyöngyöstarján, 2018.02.26 – Gyöngyöstarján közvilágítása megújult a LED-es fejlesztés lezárultával – közölte Nagy Károly polgármester. A fejlesztés ráadásul magukból a korszerűsítéssel járó megtakarításokból megtérül, így az az önkormányzat részére még – saját forrásainak igénybevétele nélkül – költségcsökkenést  is hoz.
 
Sikeresen befejeződött Gyöngyöstarjánban a szeptemberben indult közvilágítás-fejlesztési projekt: az alig 5 hónap alatt megvalósult beruházás keretében a mátraaljai-i település összes fényforrását kicserélték LED-es lámpákra, még 18 darab bővítésre is sor került.
 
„A település országos hírnevet szerzett borászának kiváló eredményeivel - Szőke Mátyás „A 2017. Év  Bortermelője” díjat nyerte el. Ahogy ehhez szakmai elhivatottság és kiváló alapanyag szükséges, úgy nincs ez másként a közvilágítás korszerűsítésével sem: jó minőségű lámpákkal és megfelelő szakmai felkészültséggel a LED lámpák is prémium minőségű megvilágítást eredményeznek” – értékelte a projekt eredményeit Makra József, a kivitelező GREP Green Public Lighting Zrt. alapítója és elnöke. Hozzátette: „Sok híradás jelenik meg a LED-es közvilágítás korszerűsítések problémáiról – mint ahogy a rossz borok is felkeltik a média érdeklődését. Önként adódik itt a párhuzam a közvilágítással: bár a rossz hírek általában nagyobb teret kapnak, azért vannak – egyre nagyobb számban – prémium minőségben LED lámpás közvilágítású települések is.”
 
A hagyományos lámpák LED-es fényforrásokra cserélésével több, mint 60 százalékkal, 86 ezer kWh-ról 31 ezer kWh-ra esik a település közvilágítási rendszerének energiafogyasztása. Ez nem csak évi 30 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülését teszi lehetővé, hanem olyan mértékű költségcsökkenéssel is jár, hogy magukból a megtakarításokból fedezhetők a projekt anyagi terhei. Az önkormányzat és a fővállalkozó PS Project Kft. között létrejött komplex közvilágítási szerződés értelmében ugyanis a Kft saját forrásából finanszírozza a beruházást és szolgáltatásként nyújtja azt a településnek. Ez sarkallatos kérdés annak tudatában, hogy pályázati forrás a közvilágítás korszerűsítésére már nincs és nem is lesz, az önkormányzatok anyagi lehetőségei pedig korlátozottak. Így viszont már jövőre is több százezer forintot spórol az önkormányzat, a szerződés lejárta után pedig nem kevesebb mint 80 százalékkal csökkennek a közvilágítás költségei.
 
„A most lezárult fejlesztésnek köszönhetően a gyöngyöstarjáni lakosok egy jobban, szebben és környezetbarátabb módon megvilágított faluban élhetik mindennapjaikat; nem csoda, hogy eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a lakóktól és idelátogató vendégektől is. A mi közvilágításunk lehet az ellenpélda a LED-es közvilágítás minőségével kapcsolatos félelmekre. Ráadásul mindezt olyan konstrukcióban sikerült megvalósítani, amely nem rak terhet az önkormányzati költségvetésre, sőt, már rövid távon is egy kis megtakarítást eredményez” – fejezte ki elégedettségét a beruházással kapcsolatban Nagy Károly, Gyöngyöstarján polgármestere.
 
A projektzárással új fejezet kezdődik Gyöngyöstarján közvilágításában, hiszen a Kft. az elkövetkező 12 évre a rendszer teljes körű üzemeltetéséért és karbantartásáért, valamint az árambeszerzésért is felelősséget vállalt – levéve ezzel az önkormányzat válláról egy szakmai feladatot.