Referencie

PS Project s.r.o. referencie

Kővágóörs község Önkormányzatának közvilágítás korszerűsítése

„Szőlőből is lehet jó bort csinálni” – ahogy LED-el is lehet jó a közvilágítás
 
Kővágóörs, 2017.10.12. – Belépett Kővágóörs abban az elit klubba, melyben a magyarországi önkormányzatok alig 10%-a tag a korszerű LED-es közvilágítással – közölte a beruházást alig néhány hónap alatt megvalósító PS Project Kft. A fejlesztés ráadásul magukból a korszerűsítéssel járó megtakarításokból megtérül, így az nem jár az önkormányzat részéről semmilyen többletkiadással.
 
Sikeresen befejeződött Kővágóörsön a májusban indult közvilágítás-fejlesztési projekt: az alig 5 hónap alatt megvalósuló beruházás keretében a Balaton-Felvidék-i település összes fényforrását kicserélték LED-es lámpákra, továbbá 35 lámpa bővítésként is felszerelésre került.
 
„A Balaton Felvidéken már valósággá lett a régi vicc poénja, miszerint szőlőből is lehet jó bort készíteni. Ahogy ehhez szakmai elhivatottság és kiváló alapanyag szükséges, úgy nincs ez másként a közvilágítás korszerűsítésével sem: jó minőségű lámpákkal és megfelelő szakmai felkészültséggel a LED lámpák is prémium minőségű megvilágítást eredményeznek” – értékelte a projekt eredményeit Makra József, a kivitelező GREP Green Public Lighting Zrt. alapítója és elnöke. Hozzátette: „Sok híradás jelenik meg a LED-es közvilágítás korszerűsítések problémáiról – mint ahogy a rossz borok is felkeltik a média érdeklődését. Azonban emellett lassan felnőnek a kiváló borászatok prémium boraikkal – és ezt mindenki természetesnek veszi. Önként adódik itt a Balaton-Felvidéken a párhuzam a közvilágítással: bár a rossz hírek nagyobb teret kapnak, azért vannak – egyre nagyobb számban – prémium minőségben LED lámpás közvilágítású települések is.”
 
A hagyományos lámpák LED-es fényforrásokra cserélésével mintegy 70 százalékkal, közel 44 ezer kWh-ról mintegy 14 ezer kWh-ra esik a település közvilágítási rendszerének energiafogyasztása. Ez nem csak évi 16 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülését teszi lehetővé, hanem olyan mértékű költségcsökkenéssel is jár, hogy magukból a megtakarításokból fedezhetők a projekt anyagi terhei. Az önkormányzat és a fővállalkozó PS Project Kft. között létrejött komplex közvilágítási szerződés értelmében ugyanis a Kft saját forrásából finanszírozza a beruházást és szolgáltatásként nyújtja azt a településnek. Ez sarkallatos kérdés annak tudatában, hogy pályázati forrás a közvilágítás korszerűsítésére már nincs és nem is lesz, az önkormányzatok anyagi lehetőségei pedig korlátozottak. Így viszont már jövőre is több százezer forintot spórol az önkormányzat, a szerződés lejárta után pedig nem kevesebb mint 80 százalékkal csökkennek a közvilágítás költségei.
 
„A most lezárult fejlesztésnek köszönhetően a kővágóörsi lakosok egy jobban, szebben és környezetbarátabb módon megvilágított faluban élhetik mindennapjaikat; nem csoda, hogy eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a lakóktól és idelátogató vendégektől is. Ráadásul mindezt olyan konstrukcióban sikerült megvalósítani, amely nem rak terhet az önkormányzati költségvetésre, sőt, már rövid távon is megtakarításokat eredményez” – fejezte ki elégedettségét a beruházással kapcsolatban Horváth Dezső, Kövágóörs polgármestere.
 
A projektzárással új fejezet kezdődik Kővágóörs közvilágításában, hiszen a Kft. az elkövetkező 12 évre a rendszer teljes körű üzemeltetéséért és karbantartásáért, valamint az árambeszerzésért is felelősséget vállalt – levéve ezzel az önkormányzat válláról egy szakmai feladatot.

Néhány kép korszerűsítés előtti és utáni állapotról: